Links
Disclaimer
glaszetter zoeken
goedkoopste glaszetters
Glaszetters

Wat is een glaszetter?

Een glaszetter levert zoals in de meeste beroepen in de bouw fysiek zwaar werk. Hij of zij plaatst dakramen, winkelpuien, vitrines en glazen in ramen om onderscheidende ontwerpen te creëren of de nood voor kunstmatig licht te verminderen. Glaszetters lopen altijd het risico op snijwonden veroorzaakt door gereedschap of glas en vallen van ladders en steigers.

Wat doet een glaszetter?

De gemiddelde glaszetter voert de volgende werkzaamheden uit:
 • Het verwijderen van oud of gebroken glas voor het vervangende glas wordt geplaatst
 • Het volgen van specificaties met betrekking tot omvang, type, kleur en de dikte van het glas.
 • Het snijden van glas in de juiste vorm en afmetingen
 • Het maken of plaatsen van raamvleugels of lijstwerk voor het plaatsen van het glas
 • Het vastmaken van het glas aan de kozijnen
 • Het aanbrengen van een zegel tegen weersomstandigheden of raamkit om de naden te sluiten.
 • Glas heeft tegenwoordig veel functies, zoals geïsoleerd en speciaal bewerkt glas dat de warme of koude lucht binnen houdt en condensatie en geluiden vermindert. Gehard en gelaagd glas verhogen de veiligheid van deuren en ramen. Daarnaast werken glaszetters op creatieve manieren aan grote ramen, glazen deuren, dakramen en zonnedaken om gebouwen licht, luchtig en uitnodigend te maken. Ze zijn bovendien gespecialiseerd in het zetten van deze verschillende glasproducten. Sommige glaszetters werken zelfs met plastic, graniet, marmer en andere materialen die worden gebruikt als vervangers van glas. Anderen werken weer met folies of laminaten die de duurzaamheid of veiligheid van het glas vergroten.

  Glaszetters die aan woningen werken zijn vooral bezig met het installeren of vervangen van ramen, spiegels, douchewanden en omhullingen voor baden. Bovendien werken ze aan glazen tafelbladen en vitrines. Voor commerciële interieurprojecten gaat het vaak om het installeren van zware, vaak geëtste decoratieve scheidingswanden of veiligheidsglas.

  Denk bij beglazing projecten ook aan het vervangen van etalages voor supermarkten, banken, autodealers enz. Professionals die het glas in auto's repareren en vervangen vallen hier niet onder. Voor de meeste grote bouwprojecten is het glas vooraf gesneden en in de fabriek of werkplaats van de aannemer in kozijnen geplaatst. Wanneer het afgewerkte glas op de bouwplaats aankomt is het dus klaar om door de glaszetter op de goede plek te worden geïnstalleerd en bevestigd. Door middel van hijskranen of takels met zuignappen kunnen de grote glasplaten worden opgetild om te worden bevestigd. Als het glas niet in het kozijn zit zullen glaszetters soms stalen en aluminium raamvleugels of kozijnen aan het gebouw aanbrengen en het glas vervolgens vastzetten met klemmen, lijstwerk of andere sluitingen.